Blog solutions

VMware-Horizon's remoting protocollen voorheen nu en straks

Met de nieuwe versie van VMware Horizon, 7 alweer, is het aanbod aan grafische protocollen uitgebreid. Deze protocollen zijn de keuzes die je maakt op basis van de benodigde functionaliteit, ze zorgen ieder op hun eigen manier dat het beeld en geluid uit de virtuele desktop sessie bij je lokale endpoint terecht komen. Dit begint in de virtuele desktop die ergens op een server gehost wordt en eindigt op je werkplek, de endpoint, maar heeft dus ook raakvlakken met alles daar tussenin, zoals bijvoorbeeld het netwerk. Een high performance grafische VDI desktop over een qua bandbreedte geknepen Wi-Fi netwerk is dus bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Dit soort remote protocollen zijn van oudsher allemaal gemaakt om zo min mogelijk bandbreedte te gebruiken. De netwerken waren in de voorgaande jaren vaak de beperkende factor. Dit is in het huidige IT landschap vaak niet meer zo, voorbeelden zoals het 4G mobiele netwerk en nieuwe technologieën die al 100 GBps aan verkeer mogelijk maken zorgen voor een ander inzicht.

PCoIP speciaal voor een virtuele desktop

Er waren al mogelijkheden binnen VMware Horizon View op basis van: RDP, Blast (html5) en PCoIP. RDP en Blast(html5) bieden vooral een makkelijke manier van verbinden omdat RDP over een tunnel op de bekende poort 443 kan communiceren, of bij Blast(html5) alleen maar een HTML5 compatible browser nodig heeft. PCoIP is een protocol van een andere leverancier genaamd Teradici, die speciaal gemaakt is voor een virtuele desktop sessie die nog steeds niet veel bandbreedte nodig heeft, maar wel voor een goede gebruikersbeleving zorgt. Teradici maakt niet alleen het protocol, maar heeft ook de nodige hardware. Er is een zogeheten APEX2800 PCoIP accelerator kaart voor de server kant, die de normale processoren in de server helpt bij het encoderen en versturen van het protocol naar de endpoint, zodat deze processoren minder zwaar belast worden. Het is wel zo dat er, afhankelijk van de applicatie, iets aan latency geïntroduceerd wordt, daar het protocol nu vanuit de virtuele desktop via een omweg naar buiten gaat. Effectief scheelt het processorkracht en geheugen binnen de virtuele desktop, maar gaat ten koste van de user experience.

Nvidia GRID 2.0 in combinatie met het Blast Extreme protocol

Aan de endpoint kant moet er ook een apparaat staan wat deze protocollen weer kan vertalen naar beeld en geluid, met een juiste performance, ook die levert Teradici. Bij RDP komt dit niet zo nauw, daar dit protocollen zijn die worden gebruikt als de usecase bijvoorbeeld een goede bereikbaarheid is, maar niet zozeer performance. PCoIP en Blast Extreme daarentegen kunnen zorgen voor een veel betere grafische beleving, mits de endpoint ook weer in staat is om dit te verwerken. Hiervoor heeft Teradici de zogeheten Zero clients uitgebracht, waar hun eigen Tera chipsets in zijn te vinden. Deze thin clients zijn dan ook uitstekend geschikt voor het ontvangen van de op PCoIP protocol geleverde VDI sessies.
VMware Blast Extreme is met de komst van Horizon 7 de nieuwe telg in de familie en is door VMWare zelf ontwikkeld. Gebaseerd op H.264 maakt dit gebruik van bekende compressie instructies en technieken die ongeveer ieder modern apparaat ondersteunt en behoeft dus geen speciale hardware om de sessie gegevens op een goeie manier te kunnen ontvangen. Zolang de betreffende endpoint voorzien is van de juiste Horizon View Client en de juiste verwerkingskracht (lees de processor) kan de sessie ontvangen worden. Er is ook in combinatie met de Nvidia GRID 2.0 oplossing, het inzetten van een grafische kaart in de server die de desktops host, een combinatie te maken en kunnen deze grafische kaarten in de servers het Blast Extreme protocol helpen. Het lijkt in opzet een beetje op de APEX2800 kaart van Teradici, echter hebben deze grafische kaarten dan een dubbelfunctie, die volgens de specificaties juist zou moeten zorgen voor een hogere user experience. Of dit daadwerkelijk zo is, moet nog blijken.

User Experience staat centraal

Blast Extreme is duidelijk vanuit een ander gedachtengoed ontworpen. Niet meer zozeer de focus op het minimaal gebruik van bandbreedte, maar juist de user experience staat nu centraal. Je ziet dit dan ook duidelijk terug in het gebruik van de bandbreedte bij sessies, deze ligt beduidend hoger dan bij de andere protocollen. Deze is overigens wel compleet afhankelijk van wat er gebeurt binnen een sessie, je kunt je natuurlijk voorstellen dat het roteren van een complete gebouwstructuurtekening in een CAD-oplossing iets meer bandbreedte vergt dan een e-mail venster wat openstaat. De keuze tussen de protocollen is dan ook van veel factoren afhankelijk en zal goed getest moeten worden. Uit de praktijk blijkt vaak dat er binnen een VDI-sessie een zelfs verschillen kunnen zijn per applicatie en binnen dezelfde sessie gewoon anders reageren. Het nieuwe Blast Extreme protocol is niet per se beter dan de voorgaande, alhoewel dit wel als zodanig wordt geadverteerd. De enige manier om hier achter te komen voor wat betreft je eigen applicatie landschap is testen.
Het testen van een opzet kan op een hele simpele manier door zelf gegevens te gaan noteren. Dit is natuurlijk wel ontzettend veel handwerk en kan anders, maar dat is iets voor een volgend blog.
 

Brochure aanvragen

Wil jij ook de wereld voor blijven? Vraag dan nu de brochure aan. Je ontvangt deze brochure digitaal.

Aanvragen

Afspraak maken

Voor een persoonlijke kennismaking nemen we graag rustig de tijd. Zullen we daarom eerst een afspraak maken?

Afspraak maken

Op deze website worden functionele en analytische cookies gebruikt. Op deze manier zorgen wij dat de website naar behoren functioneert.

Lees meer